»Mi nismo stroji!« – Položaj in borba iSužnjev

Center alternativne in avtonomne produkcije – CAAP vas vabi na predstavitev, diskusijo in premislek o položaju zasužnjenih kitajskih delavcev, ki večino sodobnih tehnoloških izdelkov »za Zahod« ustvarjajo v nevzdržnih razmerah, tako na Kitajskem kot v Evropi:

 

»MI NISMO STROJI!«

Položaj in borba iSužnjev

Sobota, 6. 4. 2013, ob 17.00

v CAAP, Vlavasorjeva 42

 

Predavanje in pogovor bosta potekala v angleškem jeziku.

Kratek opis:

Podjetje Foxconn samo na Kitajskem zaposluje več kot milijon ljudi. Kot največji pogodbeni proizvajalec dela za Apple in mnoge druge znane znamke na trgu elektronike. Zaposleni, ki Foxconn proizvajajo komunikacijske naprave kot so iPhone in iPad, so iSužnji, ki delajo v grozljivih delovnih razmerah.

Leta 2010 pozornost svetovne javnosti vzbudila serija samomorov med delavci v Foxconnovih  tovarnah na Kitajskem. Uprava je obljubila, da bo izboljšala delovne pogoje in povišala plače, vendar se od takrat razmere ni so veliko spremenile. Foxconn je zgolj pospešil selitev tovarn v notranjost Kitajske, vendar kot “ceneno” delovno silo še vedno zaposluje dijake na delovni praksi in se zanaša militaristični režim upravljanja.

Vendar so delavci in delavke v Foxconnu daleč od tega, da bi sprejeli vlogo tihih žrtev. Ritmu montažne linije se upirajo vsak dan, v več tovarnah po Kitajski pa so pa jim je uspelo organizirati tudi stavke.

 

 

Pogovor temelji na skupnih raziskavah in aktivnostih, ki jih gongchao.org izvaja v povezavi z boji kitajskih migrantskih delavcev. Situacija v Foxconnu bo predstavljena tudi s pomočjo slik in avdio-vizualnih materialov. Sledila bo diskusija o tem kako lahko iSužnje podpremo in najdemo povezave med našimi in njihovimi boji.

www.gongcaho.org

Več informacij o Foxconnu:

Angleščina: http://www.gongchao.org/en/Texts/2013/foxconn

Nemščina: http://www.gongchao.org/de/islaves-buch

 Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit