Jaz sem Janez Janša

JAZ SEM JANEZ JANŠA

(68′, © Aksioma, 2012)
Sreda, 13. 3. 2013 ob 19.00
“Film, zaradi katerega boste spet poguglali svoje ime”
Slavnostni gost večera (ki bo odgovarjal na vaša in naša vprašanja) ne bo nihče drug, kot sam Janez Janša (morda se mu pridruži celo Janez Janša).
“Jaz sem Janez Janša” je dokumentarni film o imenih in preimenovanjih, ki se osredotoča na precej neobičajno spremembo imena, ko so trije umetniki leta 2007 uradno postali Janez Janša.

 

Povzetek:

“Lastno ime je beseda, ki odgovarja namenu, da označuje tisto, o čemer se pogovarjamo, ampak nam nič ne pove o tem.”  ― John Stuart Mill v A System of Logic (1. ii. 5.)

Ime. Vsak ima ime. V dokumentarnem filmu posamezniki, umetniki in akademiki z vsega sveta spregovorijo o pomenu in namenu osebnega imena z vidika posameznika in družbe. S slikovitimi primeri iz zgodovine, popularne kulture in ‘običajnega’ življenja so prikazani razlogi in vzgibi za spremembo imena. Ti gledalca pripeljejo do preimenovanja, ki je odmevalo v Sloveniji in zunaj njenih meja.

Leta 2007 so se trije umetniki včlanili v Slovensko demokratsko stranko (SDS) in uradno prevzeli ime Janez Janša. Čeprav so to storili zaradi osebnih razlogov, so se njihova zasebna življenja prepletla z njihovim javnim umetniškim udejstvovanjem na načine, ki jih takrat nihče ni mogel predvideti. Dotično preimenovanje, označeno kot umetniško dejanje, je sprožilo cel kup interpretacij  v domačih in tujih umetniških krogih, med novinarji, komentatorji in v splošni javnosti.

Izjava režiserja:
Zamisel za ta dokumentarec se je porodila iz osebne izkušnje. Leta 2007 smo se trije slovenski umetniki preimenovali v Janeza Janšo. Nenadoma je bilo poleg predsednika vlade Janeza Janše v istem fizičnem in medijskem prostoru prisotnih in delujočih več različnih posameznikov s povsem enakim imenom in priimkom. Referenčni sistem imen je pričel razpadati …
Razmišljal sem o razmerjih med identiteto in poistovetenjem, mnogoternostjo in množenjem, o imenu kot vmesniku med zasebnim in javnim ter o osebnem imenu kot blagovni znamki.
S temi in ostalimi vprašanji sem se ukvarjal na svojih številnih predavanjih in nastopih po različnih univerzah, galerijah in muzejih po svetu. Začel sem odkrivati dramaturške možnosti, ki jih je ponujala zgodba, ki sem jo ves ta čas pripovedoval. Osnutek scenarija za film “Jaz sem Janez Janša” je bil rezultat številnih neposrednih izmenjav z občinstvom, k scenariju pa je pripomogla tudi gledališka uprizoritev “Več nas bo, prej bomo na cilju”.

Trailer:

Več na:

http://www.mynameisjanezjansa.com/

Režija JANEZ JANŠA Scenarij JANEZ JANŠA, JANEZ JANŠA Zgodba JANEZ JANŠA,
JANEZ JANŠA, JANEZ JANŠA DRAŽEN DRAGOJEVIC v vlogi Dražena Dragojevica
Produkcija AKSIOMA – ZAVOD ZA SODOBNE UMETNOSTI, LJUBLJANA
Koprodukcija RTV SLOVENIJA in MASKA, ZAVOD ZA ZALOŽNIŠKO, KULTURNO IN
PRODUCENTSKO DEJAVNOST Financna podpora SLOVENSKI FILMSKI CENTER
Tehnicna podpora FILMSKI STUDIO VIBA FILM Mednarodna distribucija TASKOVSKI FILMS
© Aksioma, 2012

credits-slo

Press kit

 Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit