DOKUMENTAREC: RUBBED OUT

 

Center alternativne in avtonomne produkcije – CAAP v sklopu sredinih družabnih večerov »Malo mešano na sredo« v aprilu pripravlja blok »Izbrisani in vrnjeni« – zgodbe izbrisanih.  Otvorili ga bomo s projekcijo dokumentarnega filma o izbrisanih:

 

RUBBED OUT

(Dokumentarec, 45’, Dimitar Anakiev, 2004)

Sreda, 3. 4. 2013, ob 18:00

CAAP, Valvasorjeva 42, Maribor


Film bo služil kot uvod v temo izbrisanih, ki se bo nadaljevala v sredo, 10. 4. 2013, ob 19.00 s projekcijo filma Slovenija, moja dežela. Po projekciji 10. 4. bo o obeh filmih spregovoril režiser Dimitar Anakiev (tudi sam eden od izbrisanih).

 

O filmu, na kratko:

Leta 1992 je novopečena država Slovenija storila »birokratski umor« nad 25.671 ljudmi s tem, ko jih je izbrisala iz registra stalnih prebivalcev RS. Tako imenovani »izbris« se je zgodil tiho, brez opozorila ali najave. S tem aktom so prej legalni državljani in prebivalci postali ilegalni subjekti brez stalnega naslova, s tem pa so ostali brez zavarovanja, služb, delovnih dovoljenj. Živeli so v stalnem strahu pred deportacijo iz RS.

Tišina izbrisanih je trajala deset let, dokler se niso pričeli samoorganizirati, in ni Aleksandar Todorović (eden od izbrisanih) ustanovil Društvo izbrisanih Slovenije. Dokumentarni film gradi na glasu izbrisanih in predstavlja delec v mozaiku njihovega odpora zoper izbris, ki še vedno traja.

 

 

Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=wZNIE6pmGPI

Več informacij o filmu:

http://russellbranca.com/AriaAperta/Projects/RUBBEDOUTDETAILS.html

Več o režiserju in njegovih projektih:

https://sites.google.com/site/dimitaranakiev/home

 Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit