Ogled graških stanovanjskih kooperativ

V okviru načrtovanih aktivnosti za razvoj modela stanovanjske kooperative v Mariboru smo se skupaj z arhitekti mariborskega interesnega združenja Mi.Za odpravili na ogled dobrih praks stanovanjske gradnje v avstrijski Gradec.

Mesto Gradec je v osemdesetih letih veljalo za svetovno središče na področju skupnostne stanovanjske gradnje. Mestu je dala pečat skupina arhitektov znanih kot “Graška šola arhitekture”. V tem času je pri gradnji stanovanjskih naselij v Gradcu sodeloval tudi znani angleški arhitekt Ralph Erskine, eden od pionirjev trajnostne in ekološke gradnje.

V Avstriji se stanovanjska gradnja izvaja pretežno v okviru stanovanjskih zadrug in tako je v osemdesetih in deloma devetdesetih letih nastalo mnogo projektov, ki združujejo principe zadružništva z arhitekturno vizijo skupnostnega bivanja.

 

Foto: Sani, Robi in Andrej

 

Med ogledom znanih stanovanjskih naselij kot so Terrassenhaussiedlung (1978), Wienerberger-Gründe (1987),  Wohnbau Alte Poststrasse (1984), Wohnbebauung Bahnhofstrasse (1994), ter novejših projektov kot je npr. Ökosozialer Wohnbau am Grünanger (2006) smo spoznali inovativne odgovore na vprašanja kako združiti željo po zasebnem in skupnem prostoru, kako združiti človekovo individualnost s potrebo po skupnem življenju.

 

Ogledali smo si projekte, kjer stanovalci v zadružno urejenih naseljih že desetletja živijo v bogatem, urejenem in zelenem bivalnem okolju. Stanovanjske zadruge v Avstriji beležijo že več kot trideset-letno rast in so danes finančno izredno močna in vplivna združenja. Za izvajanje svojih projektov zadruge ne potrebujejo več bančnih posojil, hkrati pa so vsi projekti sofinancirani iz deželnih proračunov, saj je zadružna gradnja način zagotavljanja kvalitetne in cenovno ugodne gradnje v celotni državi.

 

Po ogledih smo izluščili elemente, ki so pri izvedbi večstanovanjske skupnostne gradnje posebej zanimivi in uporabni: odprta stopnišča, vrtovi in terase, zelena okolica, zelene fasade objektov, skrite garaže, območja brez avtomobilov, razgibane in igrive stavbe… Vsi našteti in še mnogi drugi elementi kvalitetne arhitekture pomembno prispevajo pri nastajanju socialnih vezi in pri zagotavljanju visoke kakovosti skupnostnega bivanja znotraj stanovanjske kooperative.

 Koordinate:

Tkalski prehod 4
2000 Maribor
T: 02 621 02 94
e: info@caap.si

Spletna agencija Arhit