Zadruga Dobrina odpira trgovino v CAAP

V ponedeljek, 19. novembra 2012 se začenja dan odprtih vrat Centra alternativne in avtonomne produkcije na Valvasorjevi ulici 42 v Mariboru. Na njem se bo predstavila Zadruga Dobrina, ki je v okviru Urbanih brazd uresničila projekt Trajnostna lokalna preskrba, s čimer je Maribor s svojo okolico bogatejši za redno preskrbo s sezonskimi pridelki in izdelki malih kmetij iz Slovenskih goric, ki so vstopile v ekološko kontrolo. V naslednjih dneh pa sledijo celodnevne predstavitve vseh ostalih projektov v Centru alternativne in avtonomne produkcije, kar smo poimenovali Dnevi odprtih vrat.

 

10.00-11.30 Otročarije na vasi (delavnice za otroke)

Da bi tudi otrokom, ki živijo v mestu, približali podeželje in življenje na kmetiji, je Zadruga Dobrina za drugošolce iz OŠ Slave Klavore pripravila delavnico Otročarije na vasi. Na njej se bodo otroci preizkusili v molži krave, izdelovanju štampiljk iz krompirja, pobarvankah in drugih skupnostnih igrah, ki so se jih nekoč igrali na podeželju.

 

12.00-13.30 Pomen trajnostne lokalne preskrbe in dostopa malih pridelovalcev do prehranskega trga (okrogla miza)

Na javni diskusiji bodo predstavljene sistemske ovire za razvoj trajnostne lokalne preskrbe in pomen prehranske suverenosti regije ali države prek primera vzpostavitve Zadruge Dobrina ter drugih ekoloških združenj, zadrug in institucij iz različnih delov Slovenije. Spregovorilo se bo o preprekah, ki malim pridelovalcem onemogočajo vstop na živilski trg, s tem pa posledično vplivajo na vse slabšo in negotovo preskrbo s sezonsko, ekološko, živo hrano.

Na okrogli mizi bodo nastopili:

–          dr. Martina Bavec (Direktorat za kmetijstvo);

–          dr. Milojka Fekonja (Zadruga Dobrina);

–          Suzana Črnčec (Zadruga Dobrina);

–          Boris Fras (Združenje ekoloških kmetov Obala);

–          Vida Šavli (LAS Lenart);

–          Petra Pucko (TOTI LAS);

–          Stanislav Klemenčič (Kmetijsko gozdarski zavod Maribor);

–          prim. doc. dr. Marjan Skalicky (UKC-MB); Nataša Smrekar (Zadruga za razvoj podeželja – Jarina).
 

13.30-15.00 Slavnostna otvoritev trgovine s kmečko pojedino

Po javni diskusiji bosta trgovino Zadruge Dobrina slavnostno otvorili dr. Martina Bavec, generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo, in Suzana Črnčec, predsednica Zadruge Dobrina.


15:00-18:00 Slovenske gorice se predstavijo

Popoldne pa se bodo predstavile Slovenski gorice, odsev kulinarike, rokodelskih in tradicionalnih obrti, ki jih ustvarjajo tamkajšnji prebivalci. Zadruga Dobrina bo predstavila svoje člane, njihove pridelke in izdelke, še posebej pa nagrajence Dobrot slovenskih kmetij, ki jih vsako leto na Ptuju izbere Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenije. Nastopila bo folklorna skupina Jurovčan in ansambel Klapovuhi. Vabljeni na ples, okušanje mladega vina in kmečki dobrot.

 

Prisrčno vabljeni na dneve odprtih vrat v CAAPKoordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit