V živo iz Slovenskih goric – radijska oddaja Radia Maribor

Radio Maribor bo v petek, 7. septembra med 9:30 in 10:50 v živo prenašal pogovor z ustvarjalci programa Urbanih brazd v okviru oddaje Malo naokrog. Prek terenskega prenosa se bo radijska novinarka Brigita Mohorič pogovarjala o ozadju programov, ki že drugo leto tečejo v Mariboru v okviru EPK.

Poseben poudarek bo na ekoloških programih, predvsem na trajnostni lokalni preskrbi in varovanju, hranjenju in obnavljanju biodiverzitete, kulturne krajine in agrotehnološke tehnike, diskusija pa bo tekla tudi širše, o vprašanjih prehranske krize, dostopa malih pridelovalcev na živilski trg itn.

V prvem delu oddaje bodo Marta Gregorčič, Milojka Fekonja in Mateja Koler spregovorile o širših vidikih preskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, o biodiverziteti, hranjenju semen, predvsem pa o širših kulturnih, okoljskih in ekonomskih vidikih ter novih metodah organiziranja in delovanja pridelovalcev, varuhov semen ter drugih programov, ki so zaživeli v okviru Urbanih brazd.

Vsi ti programi bodo v polnosti zaživeli v Centru alternativne in avtonomne produkcije (CAAP) na Valvasorjevi ulici 42 v Mariboru. CAAPa bomo otvorili 16. novembra 2012, z njim pa tudi trgovino Zadruge Dobrina; sedež Društva varuhov semen s semenskim arhivom in laboratorijem, ter vrsto drugih programov – od reciklaže koles, do digitalnega opismenjevanja, ustvarjanja z Romi, delavci migranti, begunci in vsemi, ki že drugo leto sodelujejo z Urbanimi brazdami.

V drugem delu oddaje bodo spregovorili Suzana Črnčec, predsednica Zadruge Dobrina, dve pridelovalki, ki sta v okviru zadruge vstopili v ekološki pridelavo hrane, ga. Marija Bezjak in ga. Andreja Holer in skrbita za preskrbo obratov javne prehrane v Mariboru ter za preskrbo meščanov – sistem zabojčkov. Kaljivost in avtohtonost semen pa bo predstavil varuh g. Mišel Vugrinec. Iz lastnih izkušenj bodo izpostavili svojo vpetost v programe zadruge in semenske knjižnice ter podrobneje spregovorili o tem, kaj njihovo poslanstvo pomeni za lokalno in širšo, regionalno skupnost. Pridružil pa se nam bo tudi g. Matej Pangerl, organizator prehrane na OŠ Slave Klavore in OŠ Martina Konšaka na Teznem.

Vabljeni k poslušanju!Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit