Semena, ljudje, tradicija in prihodnost

V sklopu predstavitve novo-odprtega Centra alternativne in avtonomne produkcije – CAAP, vam v četrtek, 22. 11. 2012, predstavljamo dosežke projekta Semenska knjižnica in društvo Varuhi semen. Vabimo vas, da se pridružite pestremu in prisrčnemu celodnevnemu dogajanju:

 

10.00-10.30 Semenska knjižnica se predstavi (voden ogled)

Semenska knjižnica je veliko več kot le besedna zveza. Združuje semena, ljudi, tradicijo in prihodnost. Je tudi prostor z laboratorijem in prav posebnim arhivom starih avtohtonih sort kulturnih rastlin. Skozi voden ogled bo projektna skupina podrobno predstavila delovanje knjižnice.

 

10.30-12.00 Semena prihodnosti (javna diskusija)

Vse dosedanje globalne in EU politike so priznale, da z dosedanjimi programi in smernicami za ohranjanje biotske pestrosti nismo naredili dovolj, da bi obrnili trend degradacije genskih virov in življenja. Kako razvijati trajnostne, celostne pristope in rešitve, da ohranimo naravno in kulturno dediščino? Javna diskusija bo razgrnila primere obstoječih praks hranjenja, varovanja in obnavljanja genskega materiala kulturnih rastlin v Sloveniji, za kar skrbijo civilno-družbene iniciative in institucije ter posamezniki. Namen diskusije je, da strokovnjaki s področja varovanja semen in semenarjenja izmenjajo izkušnje, znanja in poglede na varovanje genskih virov kulturnih rastlin ter s tem povezanega tradicionalnega znanja, prehranske varnosti in kulturne dediščine. Po zaključku diskusije sledi pogostitev.

 

16.30-16.45 Semena – hrana ptic (delavnica za otroke)

Delavnica je namenjena otrokom, ki želijo spoznati raznovrstno rabo in pomen semen. Ornitolog Ivan Esenko bo predstavil kalina, ptico, ki je postala zaščitni znak izobraževalnih delavnic, ki jih izvaja društvo Varuhi semen v okviru osnovnošolskih naravoslovnih programov. Otroci bodo semena uporabili v likovni delavnici izdelovanja ptičjih pogač, ki jih bodo po delavnici odnesli domov in z njimi poskrbeli za zimsko hranjenje ptic.

 

16.00-17.00 Semenska knjižnica se predstavi (voden ogled)

Semenska knjižnica je veliko več kot le besedna zveza. Združuje semena, ljudi, tradicijo in prihodnost. Je pa tudi prostor z laboratorijem in prav posebnim arhivom starih avtohtonih sort kulturnih rastlin. Skozi voden ogled bo projektna skupina podrobno predstavila delovanje knjižnice.

 

17.00-17.50 Nagrade Kalinčkovega natečaja (zaključek natečaja in po delitev nagrad)

Varuhi semen so v začetku septembra povabili 15 osnovnih šol iz Podravske in Pomurske regije k sodelovanju v Kalinčkovem natečaju. Otroci so pod vodstvom razrednikov ustvarili likovna dela, v katerih se prepletata umetnost in pestrost rastlinskih semen. Likovna dela, nastala v okviru Kalinčkovega natečaja, bodo ob podelitvi nagrad razstavljena v prostorih CAAP. Podelitvi nagrad sledi še pogostitev.

 

Prisrčno vabljeni tudi na druge predstavitve organizacij in dogodke v okviru Dnevov odprtih vrat CAAPKoordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit