Prva podelitev odprto-kodnih prenosnikov in diplom

Zaključek delavnic digitalnega opismenjevanja

Za-nič kišta: s prenosnikom do polnomočenja je eden od treh projektov, ki so ga v zadnjem letu razvili raziskovalci Urbanih brazd v sklopu programa Digitalnega nomadstva. V projektu so antropologi, socialni pedagogi in informatiki raziskovali šibkosti in potenciale lokalne skupnosti. Na podlagi rezultatov so razvili primere trajnostnih praks polnomočenja šibkejših skupin v skupnosti. Eden od projektov je tako za cilj postavil digitalno opismenjevanje migrantov, beguncev in ljudi sans papiers v Mariboru, za kar so pod sloganom »Odstopi prenosnik in omogoči dostopnost!« zbirali in reciklirali stare stacionarne in prenosne računalnike.
Delavci migranti, ki so prvi zaključili intenzivne tečaje digitalnega opismenjevanja, so 17. julija prejeli diplome, v trajno last pa tudi reciklirane odprto-kodne prenosnike Za-nič kišta. Celotna izvedba projekta je potekala prek KUD Anarhiva. Podelitev diplom in prenosnikov Za-nič kišta si lahko ogledate tudi v kratkem videu na: http://vimeo.com/46106096
Projekt Za-nič kišta spodbuja ponovno rabo zastarelih ali zavrženih računalnikov in promovira odprto kodo. S tem preizprašuje sodobno kulturo hiper-potrošništva, rabo novih tehnologij, odnos do rabljene in zastarele tehnologije, odvisnost od materialnega in možnost komunikacije in informiranja. Za-nič kišta je zato namenjena najširši populaciji, čeprav so jo raziskovalci v okviru programa Digitalno nomadstvo pilotno namenili predvsem beguncem in migrantom, ki so digitalno najbolj izključeni iz družbe, hkrati pa najtežje dostopajo do digitalnih tehnologij.
S projektom so nas želeli ustvarjalci programa opomniti, hkrati tudi dokazati, da nihče zares ne potrebuje novega, dragega, posebej dizajniranega deluxe prenosnika in da lahko s kreativnimi pristopi sami izstopimo iz kroga odvisnosti od korporativnega digitalnega sveta. Še več, Za-nič kišta nam dokazuje, da je lahko posebej za nas dizajnirani, unikatni in up to date prenosnik ravno Za-nič kišta prenosnik, ki ponuja enako stopnjo ugodja in praktičnosti kakor novi prenosniki. Ob tem ne rabimo plačevati dragih licenc, prav tako pa skrbimo za ekološki odtis. Zato si lahko Za-nič kišto zamislimo kakor svojevrstno odprto-kodno blagovno znamko, ki prehaja Apple in druge licenčne produkte, pa vseeno omogoča globalno komunikacijo, povezovanje in organiziranje tudi tistim, ki so znotraj naše družbe najbolj ekskomunicirani.
Delavci migranti so se v procesu intenzivnega štirimesečnega digitalnega opismenjevanja spoznali z rabo odprto-kodnih sistemov (Ubuntu Linux), pisarniških paketov, interneta, osvojili so osnove grafičnega oblikovanja, urejanja spletnega bloga ter osnove obdelave video in avdio gradiv. Spoznali so, kako s pomočjo interneta iskati delo, kje na spletu poiskati informacije o delovnih razmerjih, spletno urejati osebno dokumentacijo, s tem pa si prikrajšati marsikateri odhod v mesto. Pomemben poudarek je bil tudi na načinih, kako se lahko prek interneta povezujejo z drugimi delavci v Sloveniji in tujini. Avtonomno uporabo digitalnih praks so preizkusili tudi v kratkih video prispevkih, iz česar so nastale umetniške intervenciji, ki jih bodo raziskovalci v jeseni predstavili v okviru predstavitvenih dogodkov Urbanih brazd. Eden teh je že dostopen tudi na http://www.youtube.com/watch?v=bvdy9l6Bzws
Nagrado – reciklirane prenosnike Za-nič kišta in diplomo – so prejeli Ismet, Rodoljub, Vladimir, Ivan, Saudin in Goran. Ob zaključku projekta so udeleženci povedali, da je računalnik kot tak za njih drugotnega pomena. Izpostavili so, da jim največ pomeni novo znanje ter nova socialna dimenzija, prijateljstvo in odnos, ki se je stkal v samem procesu opismenjevanja. Ker želijo nadaljevati z opismenjevanjem in spoznati tudi nova informacijska področja in pakete, ustvarjalci Digitalnega nomadstva načrtujejo dodatne delavnice in programe. Prav tako so se odločili, da 10. septembra pričnejo ponovno z montažo še ne obdelanih video gradiv, ki so nastali v preteklih mesecih ter da iz tega na koncu pripravijo več galerijskih video zapisov, ki jih bodo promovirali v okviru Urbanih brazd.
Več informacij o projektu lahko prebereta na: http://brazde.org/category/digitalno-nomadstvo/ in http://kista.brazde.orgKoordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit