Predstavili smo Dekle z bonboni

V času krompirjevih počitnic, na predpraznično sredo, 30. oktobra, smo pripravili predstavitev dolgo napovedovanega in pričakovanega romana Dekle z bonboni. V sproščenem vzdušju in klepetu, ki ga je povezovala Nataša Kramberger, sta avtorici Jasmina Ahmetaj in Marta Gregorčič govorili o samem procesu nastajanja pričevanja Dekle z bonboni, ki je nastajalo nekoliko drugače, kot običajno nastajajo literarna dela.

Roman sta napisali Jasmina Ahmetaj in Marta Gregorčič. Prva v romanu pripoveduje svojo življenjsko zgodbo in govori o svetu, ki ga ne poznamo in ga še nismo doživeli, medtem ko je druga zapisovala klice po spremembah, da bi prekinila molk, da bi se končno reavtorizirale izkušnje romske najstnice, ženske, ki so bile desetletja, stoletja zamolčane.

Dekle, ujeto med tradicijo in vsakodnevnim življenjem, med pravila in zapovedi ter navade in želje, nemalokrat med vero in pričakovanji ter tihim neizrečenim hrepenenjem. Torej, na eni strani prepoznavamo naivno najstniško zgodbo romskega dekleta, zgodbo, ki je prepojena s patetiko, klišeji, klasičnimi najstniškimi preizpraševanji o ljubezni, svobodi in užitkih, a na drugi strani roman ves čas reže tudi v najbolj zakoreninjene stereotipe in tabuje, diskriminacijo in zatiranje, ki se vrši nad Romkinjo tako na institucionalni kot individualni ravni. Dekle živi burno in dramatično, da nikdar več ne bi bilo ujeto in nesvobodno, da nikdar več ne bi moški odločali o njeni usodi. Tudi roman se je poskušal zapisati strastno in glasno, da sporočilo, ki ga Jasmina prenaša na druge romske ženske, nikdar več ne bi bilo utišano. Gre za prvi roman, ki neposredno spregovori o romski kulturi, običajih, navadah, ritualih in samoumevnostih, in sicer ne le iz perspektive dekleta, ki želi, da prepoznamo svet, v katerega je ujeta, pač pa tudi iz perspektive otroka, najstnice, ki želi, da bi se naši svetovi približali romskim svetovom, da bi postalo prehajanje med identitetami manj boleče, manj brutalno in manj nasilno.

Prijetno druženje in pogovor smo z obiskovalci nadaljevali v začasno vzpostavljeni kavarni ob skromni pogostitvi in bonbonih.Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit