Objemi različnost

V Mariboru smo že večkrat opozorili na potrebe skupnosti po prostorih, kjer se gradi spoštovanje, radovednost, znanje za preizkušanje in zaupanje ter ravnanje po načelih antirasističnega socialnega dela. Prav na to so opozorili študentje socialnega dela Univerze v Ljubljani, ko so s pomočjo sodelavcev projekta Etnomobil pripravili Flash mob v enem od nakupovalnih centrov v središču mesta. Na letake s katerimi so pospremili intervencijo so med drugim zapisali: »Podpiramo prostore prihodnosti.

ETNOMOBIL je projekt, ki združuje različne etnične skupine, predvsem romsko skupnost. V Sloveniji živi okrog deset tisoč Romov in Rominj. Številni se srečujejo z ovirami na področju izobraževanja, zaposlovanja, bivanja in zdravja. Mnoge ovire so posledica diskriminacije. Te lahko odpravimo vsi. Jaz. Ti. Tvoji bližnji. Celo tvoj sosed.«

Pa je temu res tako? Po zaključeni intervenciji so študentje, ki so dogodek pripravili, iz nakupovalnega središča pospremili možje varnostne službe in osorno zabrusili, da kaj takega pa še ne, da si upajo takole brez dogovora z vodstvom plesati na privatni lastnini. S tem se moramo strinjati, a v nasprotnem primeru, če bi bil »dogodek« najavljen, bi izgubil svoj smisel: opozarjati širšo javnost na težave in probleme, s katerimi se srečuje romska skupnost pri nas.

V petek, 23. 11. 2012, pripravljamo z namenom predstavitve projekta Etnomobil v Centru alternativne in avtonomne produkcije – CAAP niz dogodkov, kjer se bomo dotaknili različnih tem. Sprva bomo na okrogli mizi Romska beseda v slovenskem prostoru govorili o gradivih v romskem jeziku in poizkušali osvetliti kakšna je prihodnost knjižnih izdaj s področja romologije ter nenazadnje spregovorili o izzivih romske kulturne politike v Sloveniji. Okroglo mizo bo pospremila tudi razstava romske literature iz Velenja, Novega mesta, Murske sobote in Maribora. Ob 17.00 pa bosta o romanu Dekle z bonboni spregovorili Jasmina Ahmetaj in Marta Gregorčič.

Barve življenju dodajajo globino, zato objemi barve. Pridite, obiščite nas tudi vi in objemite različnost.

 

Prisrčno vabljeni tudi na druge predstavitve projektov, organizacij in dogodke v okviru Dnevov odprtih vrat CAAP

 Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit