Kokopelli – Francija

Francosko združenje Kokopelli je neprofitna organizacija, ustanovljena leta 1999. V ospredje je postavljeno ohranjanje biotske pestrosti zelenjadnic in žit. Zastavljen cilj je dosežen z distribucijo ekološko pridelanega semena in ustvarjanjem mreže varuhov.
V njihovem katalogu je članom omogočen dostop do okoli 2500 različnih sort kulturnih rastlin. V semenski katalog so tako za rastlinsko vrsto kot tudi za posamezno sorto vključene tudi smernice za kakovostno pridelavo in shranjevanje semena. Z željo po čim hitrejšem vračanju teh sort na pridelovalne površine semenski material ponujajo na dva načina. Profesionalno in po ekoloških smernicah pridelano seme je širši javnosti dostopno preko butičnega seznama. Zbirateljski seznam, ki vsebuje številne redke in stare rastlinske vrste, pa je namenjen izključno članom združenja. Vsa semena s tega seznama so članom na voljo brezplačno.
Zavezanost združenja k ohranjanju biotske pestrosti kulturnih rastlin seže vse do držav tretjega sveta. Tako je bilo v okviru dobrodelne akcije Semena brez meja širom sveta razposlanih 150.000 paketkov semen različnih rastlinskih vrst. Združenje Kokopelli pa je pripomoglo tudi k ustanovitvi organizacije Annadana (Indija). Njen cilj je krepitev tamkajšnjega prebivalstva preko trajnostno in celostno naravnanih tehnik pridelave semena in njihove menjave. Združenje je na različne načine sodelovalo tudi pri mnogih projektih v številnih afriških državah. Trud in uspehe združenja pa ne prepoznajo samo člani in njihovi podporniki, temveč tudi fundacije, ki jim v podporo namenjajo finančna sredstva in priznanja.
Več o združenju Kokopelli si lahko preberete na spletni strani: http://www.kokopelli-seeds.com/Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit