Kam pelje Maribor?

V torek, 20. novembra, je v Centru alternativne in avtonomne produkcije (CAAP) potekal dan odprtih vrat projekta Teleport, ki ga izvaja Mariborska kolesarska mreža (MKM).


 

V dopoldanskem času je potekala delavnica Hierarhija moči v prometu v okviru projekta City Network Graz – Maribor, kjer so strokovnjaki s področja urejanja prometa in upravljanja mobilnosti predstavili dobre prakse ter spregovorili o možni izmenjavi prometno-urbanističnih ukrepov med obema mestoma. Tako je bila predstavljena Kolesarska strategija Gradca, ki bo zagotovo služila kot vzor za Kolesarsko strategijo mesta Maribor, ki jo pripravlja MKM. Debati je sledil terenski ogled kolesarske infrastrukture, ki so se je udeležili tudi predstavniki graških institucij s področja mobilnosti. Karl Reiter iz Austrian Mobility Research (FGM AMOR) je ob tej priložnosti delil svoja opažanja, da ima Maribor za kolesarstvo velik potencial, in da je kljub hladnemu vremenu na ulicah veliko kolesarjev. Po njegovem mnenju bi morala mesta kot je Maribor veliko več naporov vložiti v vključujoče procese in promocijo ukrepov, da se jim ne bodo dogajali vsesplošni revolti, kot se je nedavno zgodil v primeru ‘mariborskih radarjev’. Sicer pa pravi: »Koncept Centra avtonomne in alternativne produkcije je tudi v evropskem merilu zelo inovativna praksa, saj so na enem mestu zbrane raznolike iniciative, strokovnjaki in posamezniki«.

Popoldan so se obiskovalci Bike Laba sprehodili med različnimi produkcijsko eksperimentalnimi moduli, katerih osnova je delo z recikliranimi kolesi. Predstavljen je bil proizvodni proces reciklaže koles, razsežnostni test ozvočenega kolesa ter funkcionalne lastnosti e-koles in njihovih elektromagnetnih gradnikov. V sklopu multimedijske predstavitve smo se povezali z radiem MARŠ in razširili idejo radijske oddaje v neposreden prenos celotnega dogodka. V eter smo teleportirali ad-hoc informacije o okolju, v katerem deluje tudi Mariborska kolesarska mreža, posameznih projektih znotraj Teleporta in o Mariborski kolesarski mreži. Vrhunec prenosa je bil zvočni eksperiment umetnika Anus Profundi, ki je iz koles napravil do globin segajočo in prostorsko odmevno zvočno instalacijo.

Prisrčno vabljeni tudi na druge predstavitve organizacij in dogodke v okviru Dnevov odprtih vrat CAAP

 Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit