Irish Seed Savers Association

Irish Seed Savers Association (ISSA) je ena večjih nevladnih okoljskih organizacij na Irskem. Ustanovljena je bila leta 1991. Njeno poslanstvo je ohranjanje tradicionalnih irskih varietet vrtnin, sadnih rastlin, krompirja in žitaric. Prav tako spodbujajo preizkušanje različnih tujih varietet zelenjave, primernih za pridelavo na Irskem.
Dviganje zavesti o pomenu biotske pestrosti kmetijskih rastlin je še eden od njenih ciljev. V ta namen vodijo v šolah in lokalnih skupnostih praktične in trajnostno naravnane delavnice na teme, kot sta ranljivost pestrosti kmetijskih rastlin ter lastna pridelava zdrave hrane. Izobraževanja v šolah pa niso namenjena samo najmlajšim, ampak tudi učiteljem, za katere so izdali tudi priročnik. Ta šolske vrtove predstavlja kot živo učilnico. Od svojih začetkov do danes, se je organizacija s pomočjo zaposlenih, prostovoljcev, prijateljev in donatorjev močno okrepila. Tako imajo danes na svojih površinah poleg vrtov, namenjenih pridelavi semena, tudi izobraževalne prostore, butano hišo, sadovnjak, glinaste peči na prostem, čebelnjak, trgovinico in kavarnico, prostore, namenjene hortikulturni terapiji za ljudi s posebnimi potrebami, in ne nazadnje majhno rastlinsko gensko banko, iz katere lahko črpajo njihovi člani.
Njihova zbirka obsega okoli 140 avtohtonih sort jablan, 48 avtohtonih varietet žit in 600 varietet zelenjadnic. Na površinah ISSA prav tako izvajajo številne praktične delavnice na temo ekologije, čebelarjenja, sirarjenja, celo japonske kuhinje, in so namenjene tako majhnim kot velikim. Irish Seed Savers Association je v obdobju svojega udejstvovanja prejela številna priznanja in nagrade s strani drugih okoljskih, kulturnih in vladnih organizacij.
Več o Irish Seed Savers Association si lahko preberete na spletni strani: http://irishseedsavers.ie/index.phpKoordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit