Heritage Seed Savers Association – Velika Britanija

Heritage Seed Library (HSL) iz Velike Britanije varuje redke sorte zelenjadnic, ki so včasih kraljevale na britanskih vrtovih. Kljub temu je v njihovi zbirki 800 sort svoje mesto našlo veliko sort iz različnih koncev Evrope. V zbirki 800 prevladujejo predvsem tujeprašne sorte.
Vizijo varovanja naravne dediščine dopolnjuje spodbujanje ponovne pridelave teh sort med člani knjižnice. Tako si lahko člani iz brezplačnega kataloga 200 sort izberejo tisto, ki jim glede na možnosti in želje najbolj odgovarja. Prizadevanje semenske knjižnice za ohranjanje biotske pestrosti je k sodelovanju pritegnilo tudi veliko prostovoljcev. Ti na pridelovalnih površinah HSL vse leto vneto gojijo stare sorte vrtnin in od njih pridobivajo seme. Pridelano seme nato razpošljejo številnim varuhom.
Varuhi semen, ki na svoja pleča prevzemajo varstvo in ohranjanje izbrane rastlinske vrste in sorte, predstavljajo nepogrešljiv del knjižnice. Po navodilih in smernicah knjižnice pridelujejo seme za medsebojno izmenjavo. Varuhe semen za njihov trud knjižnica nagrajuje s številnimi ugodnostmi, kot so brezplačno prejemanje revije, delavnice, ekskluziven dostop članov do spletnih vsebin in še marsikaj. Heritage Seed Library v svoje vrste vabi vsakega zainteresiranega posameznika, kar lepo dokazuje tudi možnost članstva zunaj meja Velike Britanije.
Več o Heritage Seed Library si lahko preberete na spletni strani: http://www.gardenorganic.org.uk/hsl/index.phpKoordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit