Druga podelitev diplom in prenosnikov Za-nič kišta

V okviru aktivnosti digitalnega opismenjevanja Za-nič kišta, smo v sredo 3. oktobra 2012 podelili diplome in reciklirane prenosnike skupini štirih prebežnikov, ki so se v zadnjih devetih mesecih intenzivno udeleževali delavnic digitalnega opismenjevanja. Žalostna realnost slovenske politike do prebežnikov nas je pri podelitvi prikrajšala za pet ljudi, ki so Slovenijo, Maribor in delavnice zaradi neznosnega položaja morali predčasno prekiniti.

Prenosnike so tako prejeli Sherif, Hassan, Parasat in Faysal – čestitke!, v omari pa hranimo še zaslužene Za-nič kište za Dlera, Fahio, Muhhameda, Arga in Yakoba, če se bodo morda vrnili v Slovenijo.

Za-nič kišta je projekt, ki poleg znanja ljudem po zaključku delavnic odstopi tudi sredstvo na katerem lahko pridobljeno znanje uporabljajo: reciklirane prenosnike. S tem se doseže predvsem dvoje. Neuporaben prenosnik postane ponovno uporaben, oseba, ki ta prenosnik prejme, pa novo orodje lahko uporabi za najrazličnejše namene – tudi za samoorganizacijo in boj za dostojanstvo in pravice. Metodologija delavnic je bila usmerjena v demistifikacijo tehnologije, v poskus premagovanja strahu pred računalnikom, ki je v vsakem primeru le plastična škatla, v razvijanje avtonomnih digitalnih praks, v praktično uporabnost odprto kodnih pisarniških paketov ter v kreativno rabo prenosnika z odprto kodnimi programi kot so Gimp za obdelavo fotografij, Audacity za obdelavo glasbe ter Openshot za obdelavo videa. Prenosnik tako ni več namenjen zgolj razvedrilu, temveč lahko postane potencialno orodje za praktične in kreativne namene.

 

S podelitvijo smo ustvarjalci projekta Digitalno nomadstvo zaključili prvi cikel izobraževanj Za-nič kišta. Drugi cikel bomo pričeli s koncem oktobra. Med eno delavnico in drugo pa smo začeli pripravljati »odprti« tehnični priročnik ter Za-nič kišta poročilo, v katerem smo zapisali svoje izkušnje in refleksije izvajanja delavnic ter nekaj praktičnih napotkov za vse bodoče izvajalce Za-nič kišta projekta. Vsi dokumenti bodo objavljeni na spletni strani Urbanih brazd in natančneje predstavljeni na dnevih odprtih vrat projekta Digitalno nomadstvo, v sredo 21. novembra 2012 v Centru alternativne in avtonomne produkcije na Valvasorjevi 42 v Mariboru, kjer bomo med drugim podelili prenosnike in diplome udeležencem drugega cikla Za-nič kišta. Vabljeni!

 

Več o posameznih delavnicah si lahko preberete tukaj:  http://brazde.org/2012/digitalno-nomadstvo/za-nic-kista/

 

 

 

 Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit