Vsebine iz projekta Digitalno nomadstvo v sredo v CAAP

V sredo, 21. 11. 2012, bosta v Centru alternativne in avtonomne produkcije na Valvasorjevi 42 v Mariboru predstavila svoje delovanje Združenje Rizom in KUD Anarhiv, ki sta v okviru Urbanih brazd, programskega sklopa Evropske prestolnice kulture, uresničila projekt Digitalno nomadstvo.

 

10.00-13.00 Barve Afrike: sadza batik (delavnica)

Delavnica afriškega slikanja s tehniko sadza batik, kjer se za poslikavo tekstila uporablja zdrob, ni samo umetnost, temveč tudi orodje medkulturne komunikacije. Spodbuja dialog med tistimi, ki ustvarjajo, ter na svojevrsten način prepleta kulturo, družbo in naravo. V okviru projekta Digitalno nomadstvo je bilo v preteklem letu izvedenih šest sadza batik delavnic z mariborskimi dijaki in osnovnošolci. Na dnevu odprtih vrat bodo ustvarjali otroci mariborske waldorfske šole, dela pa bodo razstavljena v dvorani CAAP.

 

15.00-17.00 Kdo se boji utemeljenega dvoma? Mladi, kritična misel in izobraževanje (javna tribuna)

Na javni tribuni bo projektna skupina Digitalno nomadstvo predstavila ugotovitve kritičnih delavnic o strukturnih in sistemskih vidikih migracij, ki jih je v času trajanja projekta izvajala na mariborskih srednjih šolah. Strokovnjaki bodo na novo premislili učne načrte, vsebine in metode podajanja znanj na srednjih šolah, saj so rezultati delavnic, ki jih je skupina izvedla v letu 2012, pokazali etnocentrične, ksenofobne in netolerantne vzorce obnašanja in diskurze. Kljub vnosu izbirnih

vsebin na šole, v učnem procesu še vedno ni (dovolj) prostora za kritično mišljenje. Na javni tribuni bodo spregovorili:

– Andrej Adam, profesor filozofije na gimnaziji Ravne na Koroškem in sodelavec Zofijinih ljubimcev,

– red. prof. dr. Bojan Borstner (FF UM),

– mag. Ivan Lorenčič, ravnatelj Druge gimnazije Maribor,

– red. prof. dr. Rajko Muršič (FF UL),

– mag. Boris Radosavljevič, profesor zgodovine in sociologije na III. Gimnaziji Maribor,

– dr. Majda Hrženjak (Mirovni inštitut),

– dr. Valerija Vendramin (Pedagoški inštitut Ljubljana).

Dogodek bosta moderirali sodelavki Rizoma Ajda Šoštarič in Urška Breznik.

Več o javni tribuni lahko preberete tukaj.

 

18.00-19.00 Još jednu s nogu/Še enega za na pot (predstavitev in podelitev prenosnikov)

Dan odprtih vrat bomo zaključili s slavnostno podelitvijo prenosnikov udeležencem drugega cikla delavnic digitalnega opismenjevanja delavcev migrantov, beguncev in prosilcev za azil z naslovom Za-nič kišta ter z ogledom izbora kratkih video prispevkov, ki so nastali v okviru projekta. Raziskovalna skupina bo predstavila tudi publikacije in vse druge rezultate, ki so jih dosegli v zadnjih dveh letih.

 

10.00-18.00 Digitalno – materialno – bralno: odprtje čitalnice publikacij projekta Digitalno nomadstvo  (čitalnica projektnih publikacij)

V čitalnici boste lahko prebirali ali prelistali vse publikacije nastale v okviru projekta Digitalno nomadstvo: Orientacijski kompas za migrante v Mariboru, Tehnični priročnik Za-nič kišta, Za-nič kišta poročilo: prenos dobre prakse, Monitoring evropskega pilotnega projekta EUREMA ter drugo literaturo s področja migracij in digitalnega sveta.

 

10.00-18.00 Za-nič-kišta: veni, vidi, video (video instalacija)

Skozi ves dan (in ves teden odprtih vrat) si bodo lahko obiskovalci ogledali video instalacijo v pisarni projekta Digitalno nomadstvo. Krajše video spote, ki so nastali v okviru delavnic Za-nič kišta, so na odprtokodnih sistemih ustvarili delavci migranti, begunci in prosilci za azil. V procesu digitalnega opismenjevanja so sestavili scenarij, posneli kadre in zmontirali vsebine, ki neposredno spregovorijo o življenju migrantov, beguncev in delavcev v Sloveniji.

 

Prisrčno vabljeni tudi na druge predstavitve organizacij in dogodke v okviru Dnevov odprtih vrat CAAPKoordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit