Arche Noah – Avstrija

Arche Noah je primer uspešne prakse ohranjanja biotske pestrosti kulturnih rastlin v naši sosednji državi, Avstriji. V ospredju njihovega dvajsetletnega delovanja je ohranjanje in spodbujanje ponovne pridelave tradicionalnih in ogroženih varietet zelenjave, sadnih rastlin, žitaric in vinske trte iz vsega sveta.

Center njihovega delovanja je postavljen v mestece Schiltern, kjer na bivšem grajskem trgu obnavljajo in ohranjajo okoli 500 različnih sort kulturnih rastlin. Ekološko seme, ki ga pridelajo na vrtu, prodajajo v lično urejeni trgovinici, kjer se med drugim najdejo tudi številni priročniki o semenarjenju in vrtnarjenju. Območje vrta je pogosto tudi prizorišče izvajanja različnih delavnic in izobraževanj, namenjenih tako otrokom kot odraslim. Pod trgovinico se skriva majhna semenska banka, iz katere seme potuje v roke članov Arche Noah.
Danes šteje združenje Arche Noah 6000 članov, ki predstavljajo živ del rastlinske genske banke. Člani se lahko glede na želje in možnosti odločajo za skrbništvo nad semeni ali sadnim rastlinami. Ves rastlinski razmnoževalni material iz mreže Arche Noah je članom dostopen preko semenskega kataloga. Širši javnosti pa je ekološko seme, ki ga pridelajo člani Arche Noah, dostopno tudi preko večjih trgovskih mrež, kot sta Billa in Merkur. Združenje tako predstavlja celostno ohranjanje in obnavljanje pridelave širokega spektra različnih kulturnih rastlin.
Več o Arche Noah si lahko preberete na spletni strani: http://www.arche-noah.at/etomite/Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit