Porajmos v kontekstu zgodovine preganjanja Romov in Sintov

Še zmeraj so čutili takšno sovraštvo proti »Ciganom«, še mnoga leta po 1945 … Bilo je isto sovraštvo kot prej – v bistvu je postalo še hujše, saj so vendar mislili, da se nihče ne bo vrnil. Toda nekaj jih je prišlo domov in za tiste je postalo še hujše kot pred vojno …

Karl Sarkösi, Gradiščansko, 1928−2007, interniran v prisilnih »ciganskih« delovnih taboriščih Koblenz in Zeltweg, nato v getu Lodž

 

Med letoma 1939 in 1945 so nacisti pobili skoraj 500.000 Romov in Sintov, po novejših ocenah celo okoli 600.000. Heinrich Himmler, eden glavnih organizatorjev in izvajalcev nacističnega genocida, si je brez predaha izmišljal protiromske zakone in dekrete za množično uničevanje teh etničnih skupin, 15. novembra 1943 pa jih je tudi uradno izenačil z Judi, s čimer se je začelo »končno reševanje romskega vprašanja«. Po drugi svetovni vojni je nacistični genocid nad Romi in Sinti, tako imenovani porajmos, kaj hitro utonil v pozabo in šele v zadnjih desetletjih so začeli strokovnjaki intenzivneje raziskovati to zamolčano poglavje iz evropske preteklosti. Kljub temu danes večina ljudi še vedno ne pozna dovolj zgodovinskih okoliščin pregona Romov in Sintov in genocida nad njimi med drugo svetovno vojno ter se ne zaveda teže povzročenih grozot in trpljenja romskih žrtev.

V želji, da bi tudi v slovenskem prostoru osvetlili usodo Romov in Sintov med drugo svetovno vojno, še posebej na slovenskem ozemlju, jo umestili v zgodovinski okvir preganjanja Romov in Sintov ter odprli razpravo o pomembnosti spominjanja in izobraževanja o porajmosu, vas v četrtek, 11. decembra 2014, ob 10. uri vabimo v Tkalski prehod 4 v Mariboru na okroglo mizo Porajmos v kontekstu zgodovine preganjanja Romov in Sintov.

Okrogla miza se bo začela z uvodnima predavanjema dr. Vere Klopčič in dr. Marjana Toša ter se nadaljevala z razpravo, v kateri bosta sodelovala tudi Haris Tahirović in Jasmina Ahmetaj. Okroglo mizo bo povezovala Petra Jurič.

Vabljeni!

 

 

Organizator: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor

Partnerja: Frekvenca, socialno-kulturno združenje nemirnih in aktivnih, Društvo Terne Roma – Mladi Romi

Častni pokrovitelj: dr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor

 

Okroglo mizo organiziramo v sklopu projekta Kamnite solze, ki ga je v letih 2014−2016 podprla Mednarodna zveza za spomin na holokavst (IHRA).



Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit