Zelena utopija na Festivalu slovenskega filma v Portorožu

V januarju leta 2012 je začel nastajati film o novo nastajajoči družbici na obrobju Maribora. Skupnost je rasla vzporedno z nastajanjem skupnostnih urbanih vrtov, ki so jih v času Evropske prestolnice kulture MARIBOR2012 postavili kot projekt s trajnostnim potencialom. V filmu Zelena utopija, ki v letu pred množičnimi protesti spremlja nastajanja te nove družbe, film sledi 4 zgodbam, ki nas – vsaka na svoj način – vodijo skozi film. Sklepajo se nova prijateljstva, nekateri se zaljubijo v čudež rastoče narave, nekateri so iz skupnosti izgnani.

Enoletno sledenje vrtičkarjem in še nekaj mesecev sestavljanja zgodbe nas je pripeljalo tudi na Festival slovenskega filma v Portorožu:

 

Zelena utopija

v petek, 13. 9. 2013, ob 13:00

glavna dvorana Avditorija v Portorožu

 

 

Hkrati napovedujemo tudi premiero, ki bo v mariborskem kinu Udarnik 27. 9. 2013 ob 20:00.

 

 

 

 

O filmu

Režija in scenarij: Urban Zorko, Marko Kumer – Murč

Produkcija: Društvo Smehomat in Evropska prestolnica kulture MARIBOR2012

Leto nastanka filma: 2012-13

Jezik filma: slovenski

Format: HD 16:9 (Canon EOS 5D II)

Depriviligirano mesto se loteva ambicioznega podviga, s katerim si želi vrniti izgubljeni ugled. Medtem se na zaraščeni njivi na njegovem obrobju rojeva nova civilizacija z neskončno višjim ciljem: postati alternativa svetu, v katerem živimo in smo z njim nezadovoljni.

Nastajajoča dežela prihodnosti so Urbani vrtovi. Ideologi novega sveta so si vrt zamislili iz dveh endemičnih vrst: avtohtonih rastlin in prebivalcev bližnjih blokov. Slednji so si morda izborili svojo zaplato bodočega raja, a si še ne predstavljajo svoje prave vloge: niso toliko vrtnarji, kot so sami v resnici – semena.

Tu so zgodbe štirih, ki poskušajo živeti svoja življenja z novo odgovornostjo. Izi je upokojenec z nizko pokojnino in strastjo do jagod. Bo zmogel ceno sanj o sladkih pojedinah in veselem druženju? Andjela, gospa iz knjigarne. Je to ta čudež življenja, rajski vrt, ki ga je nekoč videla v prividu? Špela in Ana, mladi mamici na robu družbe in v večni finančni in časovni stiski: je to pravičnejša alternativa, za kakršno se borita – prava alternativa zanju?

Bo ta družba iz družbe, ki je oplela, tokrat uspela v svojih ciljih? Kajti na poti do njihovega uresničenja se pojavijo težave, ne s sistemom (ta nikoli ni kriv), temveč z ljudmi.

V neusmiljenem ciklu narave se godijo spori in pomiritve. In ko je najhuje, se kot v rajskem vrtu, tudi tu zgodi izgon. Vprašanja vzniknejo: Je izgon pogoj za paradiž? Kdo je plevel in kdo je šibek? Vrt, ki se pretvarja da ni, a vendar je del tega sveta, medtem ko poskuša postati njegova prihodnost.

 

Ozadje:

Avtorja Marko Kumer Murč in Urban Zorko sta se eno leto podajala na vrtove in beležila nastanek utopične vizije: odnos človeka do narave, do družbe in med seboj. Izkoristila sta unikatno pozicijo rezidenčnih filmarjev v Mariboru in kritično beležila nastanek vrta, ki je nastajal pod vodstvom Urbanih brazd (trajnostno naravnane skupine aktivistov).

Nastala je Geneza v štirih letnih časih: eno leto snemanja, eno leto nastanka družbe. Boj med vrtom-idealom in realnostjo, med utopijo njegovih ideologov in preprostostjo rok, ki ga, med bohotenjem in umiranjem nekih drugih bitij, obdelujejo.

Filmska meditacija o razburkanih časih, ko se je dvigoval Maribor, o junakih, sadikah in človeški norosti. “Kaj pomeni iti se zares?” in “Kdo bo trpel zato?”

Film je strukturno blizu Kratkim zgodbam Roberta Altmana (skupinski junak) in Dogvilleu Larsa VonTrierja (družba-izgon). Dokumentarec redke vrste pri nas, tako zaradi enoletnega časa snemanja, kot zaradi vztrajnega terenskega pristopa, inflitracije v nastajajočo družbo.

 

 

Več: SMEHOMAT, M: 040-477-090, e: info@smehomat.org

 Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit