Tretje gostovanje Urbanih brazd na Dunaju

Sodelavci Urbanih brazd so v torek, 5. junija 2012 na Dunaju že tretjič predstavljali programe in projekte, ki so jih v zadnjem letu in pol razvili v Mariboru v okviru Evropske prestolnice kulture. Predavali so na Univerzi BOKU – Universität für Bodenkultur Wien, ki jo obiskujejo študentje naravoslovnih znanosti, zlasti iz področij agronomije in mednarodnih razvojnih študij.
Dogodek so organizirali študentje in organizacije s na področju ekologije in naravoslovnih znanosti v sodelovanju Slovenskim kulturno-informacijskim centrom SKICA v Avstriji. Največje zanimanje se je pokazalo za program Urbanega vrtnarstva, saj na Dunaju deluje več deset iniciativ, ki z aktiviranjem neuporabljenih javnih površin uvajajo nov koncept rabe javnega prostora, druženja in urbanega vrtnarstva. Študentje in ekološke organizacije pa je zanimal tudi način organiziranja in metodologija delovanja Urbanih brazd.
Ker je zanimanje za programe, ki jih razvijajo Urbane brazde, na Dunaju vse večje, so koordinatorji posameznih projektov pripravili še posebna srečanja in pogovore z organizacijami, s katerimi želijo partnersko sodelovati tudi pri prijavi za nove evropske in druge projekte v letu 2013 in naprej. Želja je, da bi se v prihodnjem letu Urbane brazde povezale tudi z dunajskim programom SOHO in Ottakring, ki je pred 14 leti začel z nekaterimi podobnimi pristopi in vidijo nadgradnjo svojega dela tudi v sodelovanju s programi Urbanih brazd. Posebni pogovori so tekli tudi z organizacijama AgrarATTAC in Via Campesina Dunaj, ki želita utrditi sodelovanja z Urbanimi brazdami.
Zagotavljati trajnost projektov Urbanih brazd je ena od temeljnih prioritet, s katero se ta čas spopadajo koordinatorji in sodelavci pri Zadrug Dobrina, v Društvu Varuhi semen, pri programu Urbano vrtnarstvo, kot tudi širše pri vseh organizacijah, združenih v Center alternativne in avtonomne produkcije. Finančni viri so ob aktualnih krizah vse bolj omejeni, organizacije pa mlade in težko konkurirajo na obsežnih evropskih razpisih. V zadnjem polletju so organizacije, ki izvajajo program Urbanih brazd, veliko časa in energije vložile prav v sodelovanja z organizacijami iz Dunaja, Gradca, Čakovca in drugih večjih mest na širšem območju, da bi kljub nemogočim pogojem zagotovili čim bolj trajnostno delovanje vseh iniciativ tudi za prihajajoča leta, ko Maribor ne bo več kulturna prestolnica, socialne, ekološke in kulturne potrebe pa bodo prav tako, če ne še bolj žgoče kot danes.

 Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit