Predavanja o semenarjenju

Društvo Varuhi semen v sodelovanju z Društvom za biološko-dinamično gospodarjenje Pomurje organizira štiri brezplačna strokovna predavanja o semenarjenju za varuhe semen, ljubitelje semenarjenja in najširšo zainteresirano javnost. Predavanja so namenjena spoznavanju in krepitvi znanj o lastni pridelavi semen in tečejo v okviru projekta Semenska knjižnica pri programu Urbane brazde, EPK – Maribor 2012.

Strokovnjakinja za semenarstvo Fanči Perdih bo izvedla štiri sklope predavanj, na katerih bo predstavila pridelavo semen izbranih rastlinskih vrst od semena do semena. Prvi sklop predavanj bo namenjen izobraževanju o osnovnih pravilih pridelave seme, predstavitvi zakonske podlage in razlik med pridelavo semen za lastno uporabo ter pridelavo semen za trženje. Drugi sklop bo izpostavil značilnosti pridelovanja semen listnatih zelenjadnic, kot so solata, endivija, radič, motovilec, kapusnice, špinača in blitva ter spoznavanju pridelave semen nekaterih korenovk in čebulnic. Podrobneje bodo predstavljeni proces pridelave semen pri česnu, čebuli, rdeči pesi, korenčku in peteršilju. Tretji sklop bo namenjen pridelovanju semen izbranih plodovk in stročnic. Med predavanjem bodo pojasnjene osnovne značilnosti semenenja fižola in graha ter paradižnika, paprike, feferonov, buč in kumar. Poleg značilnosti semenske pridelave vseh naštetih kulturnih rastlin bo Fanči Perdih predstavila še osnove semenarjenja zdravilnih zelišč in dišavnic. V zadnjem, četrtem sklopu predavanj pa bo predstavljena raba biodinamičnih preparatov in čajev za boljšo rast in dozorevanje rastlin, za podaljšanje rastne dobe in spodbujanje cvetenja ter boljšo odpornost rastlin. Potekala pa bo tudi prodaja semen znamke Amarant, s čimer se bodo udeleženci predavanj lahko pripravili na prihodnjo rastno sezono.

Prvi sklop predavanj bo stekel v soboto, 13. oktobra med 14.00 in 18.30 v Centru alternativne in avtonomne produkcije na Valvasorjevi ulici 42 v Mariboru, kjer je tudi sedež Društva Varuhi semen, laboratorij semenske knjižnice ter arhiv starih, prilagojenih sort kulturnih rastlin iz katerega teče izmenjava semen. Ostali trije sklopi pa bodo predstavljeni v naslednjih sobotah (in sicer 20. oktobra, 27. oktobra in 10. novembra 2012). Natančen program in ure izobraževanj so navedene v priloženem programu.

Program 20 predavanj 0 semenarjenju

Za vse, ki bi se med predavanji želeli okrepčati s toplo brezmesno malico, bo poskrbela Zadruga Dobrina. Stroške prehrane (4,50 EUR na osebo) poravnate ob prihodu na predavanje. Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da vsaj 4 dni pred izvedbo posameznega sklopa predavanj potrdite svojo udeležbo po e-pošti (varuhi.semen@semenska.org) ali telefonu (040 30 42 11). Ko potrdite udeležbo, lahko obenem naročite tudi toplo malico.

 

Srčno vabljeni!

Društvo Varuhi semen

Še več informacij vam je na voljo na: www.semenska.orgKoordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit