Javni posvet o samoorganiziranju delavstva

Pomembnost samoorganiziranja v času neoliberalnega naskoka na delavske, socialne in človekove pravice

17. oktobra 2012 ob 17. uri bo v Centru alternativne in avtonomne produkcije – CAAP na Valvasorjevi 42 v Mariboru potekal javni posvet o samoorganiziranju delavstva. V sklopu projekta Digitalno nomadstvo, ki se od leta 2011 razvija kot program Urbanih brazd, je skupina angažiranih raziskovalcev mesečno izvajala delavnice z delavci (teach in) v samskih domovih. Poleg razprav o samoorganiziranju delavstva je skupina spremljala in reagirala tudi na različne primere kršitev delavskih in človekovih pravic pri različnih ciljnih skupinah v Mariboru, ki so bile podvržene zatiranju delodajalcev, javnih institucij, najemodajalcev in drugih organov moči oziroma oblasti.

Terenske ugotovitve in evalvacija procesa so pokazali, da se delavci kljub vse slabšim življenjskim razmeram, v katerih živijo, ter kljub eklatantnemu kršenju delavskih in človekovih pravic, nis(m)o pripravljeni samooranizirati. Še več, raziskovalci projekta Digitalno nomadstvo so ugotavljali, da delavci in vsi drugi, podvrženi nepravici v združevanju in samoorganizaciji ne vidijo alternative ali izhoda. Zato bo glavni namen javnega posveta poudariti pomembnost in možnost samoorganiziranja v Sloveniji ter predstaviti različne skupine, ki so se zaradi krivic ali zatiranja že organizirale. Govorci bodo poskušali opredeliti skupne interese kot osnove za samoorganiziranje, prav tako pa bodo iz lastnih izkušenj predstavili tudi različne metodologije in primere praks samoorganizacije, točke konflikta, ki so jih morali odpreti na širši družbeni in politični ravni ter rezultate tovrstnega interveniranja.

 

Na posvetu bodo sodelovali: Mile Zukić (Alternativa obstaja); Mladen Jovičič (Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper); Predrag Topić – Peđa (Sindikat izvajalcev pristaniških storitev); Aigul Hakimova (aktivistka); Tjaša Pureber (Infoshop); Boštjan Pihler (Ekokrog); Uršula Lipovec Čebron (antropologinja, aktivistka); Miha Novak (študentski aktivist); Bratko Bibič (glasbenik, filozof); Tomaž Gregorc (Urbane brazde). Posvet bo povezovala Eva Brajkovič.

 

Javni posvet bo poskusil odgovoriti na naslednja vprašanja: Ali je samoorganiziranje lahko odgovor na neoliberalni naskok na človekove in delavske pravice? Kakšna je lahko pri tem vloga alternativnih sindikatov in ostalih samoorganiziranih skupin? Kako lahko s pomočjo samoorganiziranja presežemo družbena razmerja, ki so se vzpostavila z neoliberalizmom, in ki nas dandanes – zdi se – silijo zgolj v obrambo nekdaj pridobljenih pravic? Kako afirmirati boj za dostojno in ustvarjalno življenje?

 

Posvet se izvaja v okviru projekta Digitalno nomadstvo (producent KUD Anarhiv), ki je del programa Urbane brazde, Maribor 2012Evropska prestolnica kulture.Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit