DA NAM ZNOVA NE UKRADEJO MARIBORA

Mestna oblast razpada, za seboj pa pušča razpadajoče mesto. Rekordno visoka brezposelnost. Prekernost mladih, ki živijo iz pogodbe v pogodbo. Stanovajska problematika: ne eni strani astronomske cene stanovanj, na drugi pa prazne občinske stavbe, ki puščajo za seboj le grenak spomin na padec mesta kot industrijskega centra. Opustošen center, naseljen s trgovinami z oblekami in obutvijo. Mladina, ki se v nemoči zažira v načeto družinsko ozimnico. Raztrgano socialno tkivo in razpadanje neodvisnih prostorov nevladja, ki bi lahko mrtvo socialno tkivo povezovalo in prebujalo. Strateško preračunljiva distanca večine mariborskih institucij do protestov in do skrajno sporne mestne oblasti. Astronomski dolg zaradi famozno spodletelih projektov (“radarji”, “Univerzijada”), ki bo padel na že osiromašene meščane. To je naš Maribor.

Tokrat meščani nikakor ne smemo in ne moremo dovoliti, da v odločitve o življenju vseh nas po šerifovsko spet solistično vstopi še en krizni menedžer, še en vodja, še en veliki mislec, še en prerok. Tokrat moramo VSI sodelovati v procesu gradnje mesta iz ruševin, ki jih za sabo puščajo osebni interesi in incestuozna mestna razmerja. Tokrat moramo VSI reprezentirati same sebe in zahtevati Mesto, v katerem se najde mesto za VSE: tiste z doktoratom in tiste brez osemletke, mlade in stare, ženske in moške, ljudi vseh religioznih izpovedi, etničnih pripadnosti in spolnih usmerjenosti.

In prav zato odločitev o Mariboru in njegovi prihodnosti ne moremo več prepuščati nekaj predstavnikom, ki bodo z razsvetljenimi »ekspertnimi« analizami in bizarnimi »razvojnimi strategijami« ponovno razkrili nam meščanom, kakšen naj bo naš Maribor. Tokrat je vprašanje, kakšen Maribor želimo meščani. Brez vsevednikov, predstavnikov, kriznih menedžerjev in prerokov. Zato začnimo skupni proces gradnje mesta iz ruševin. Brez politične stranke, brez predstavniških teles, brez delegatov, brez županskih kandidatov. Vsak naj predstavlja zgolj in samo samega sebe. Vsak naj bo nič več in nič manj kot meščan tega mesta, ki mu legitimno pripada glas o skupni prihodnosti.

Vabimo vas, da sodelujete v poskusu direktne demokracije meščanov na rednih srečanjih, ki bodo sproti objavljena na spletni strani www.brazde.org in CAAP Maribor FaceBook profilu. Ob tem pa pozivamo vse Mariborčane, da oblikujejo širom mesta lastne avtonomne skupnostne celice, ki naj delujejo kot civilne iniciative in se kot take združujejo v pristen civilni dialog meščanov.

Danes, v ponedeljek, 10. 12. 2012, se ponovno dobimo ob 18:00 v Centru alternativne in avtonomne produkcije – CAAP na Valvasorjevi 42.

 Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit