Celodnevne aktivnosti iz projekta Trajnostna lokalna preskrba

V okviru programa Dneva odprtih vrat projekta Trajnostna lokalna preskrba, ki je del projekta Evropske prestolnice kulture, programskega sklopa Urbanih brazd,  so se skozi ves dan odvijali številni dogodki Zadruge Dobrina.

 

 

Dopoldan so Center alternativne in avtonomne produkcije – CAAP, kjer ima Zadruga Dobrina svoje prostore, obiskali učenci OŠ Slava Klavora, ki so se udeležili delavnic »Otročarije na vasi«, v katerih so spoznali delček  podeželja, okusili pa tudi dobrote iz Slovenskih goric in zaledja Maribora.

Okrogle mize »Pomen trajnostne lokalne preskrbe in dostopa malih pridelovalcev do prehranskega trga«, ki je sledila, so se udeležili strokovnjaki, ki pokrivajo področje razvoja trajnostnega kmetovanja na območju Podravja in tudi ostalega dela Slovenije. Izpostavljene so bile sistemske ovire za razvoj trajnostne lokalne preskrbe in pomen prehranske suverenosti regije ali države prek primera vzpostavitve Zadruge Dobrina, socialnega podjetja, ki preskrbuje obrate javne prehrane v Mariboru, meščanom pa nudi tudi zabojčke s sezonskimi pridelki z manjših kmetij z območja osrednjih Slovenskih goric. Predstavila se je tudi Zadruga Jarina iz Litije, kot primer dobrega nastopa na trgu z lokalnimi pridelki v sodelovanju z javnimi zavodi v osrčju Slovenije.  V razpravi so sodelovale javne in zasebne  institucije iz različnih delov Slovenije, vključno z lokalnima akcijskima skupinama LAS Ovtar iz Slovenskih goric in TOTI LAS.  Direktorica direktorata za kmetijstvo, dr. Martina Bavec, je predstavila izredne razvojne možnosti za povezovanje pridelovalcev in razvoj predvsem ekološke pridelave in izrekla podporo Ministrstva za kmetijstvo in okolje pri razvoju projektov kot je Trajnostna lokalna preskrba z Zadrugo Dobrina.  Diskusija je poudarila agronomske, zdravstvene, ekološke in ekonomske vidike preskrbe ter izpostavila nekatere dragocene prakse, ki se razvijajo v Sloveniji in so doslej same uspele premagati marsikatero izmed izpostavljenih ovir. Piko na i je postavil prim. doc. dr. Marjan Skalicky z Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru, ki je z vidika slabe zdravstvene slike prebivalstva opozoril na nujnost ohranjanja obdelanih slovenskih polj in sadovnjakov ter prehranjevanja s hrano iz neposrednega lokalnega okolja, predvsem z ekološkimi pridelki in izdelki.

Po zaključku okrogle mize so direktorica Direktorata za kmetijstvo, dr. Martina Bavec, predsednica Zadruge Dobrina, Suzana Črnčec, in župan občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah, Peter Škrlec, otvorili trgovino Zadruge Dobrina, ki se nahaja v CAAP. V trgovini bodo kupci lahko posegli izključno po slovenskih pridelkih in izdelkih s kmetij, s katerimi Zadruga Dobrina sodeluje.

Kmetje so se po otvoritvi predstavili, tako da so kupci in gostje imeli priložnost pridelovalce osebno spoznati. Obiskovalcem je Zadruga Dobrina predstavila tudi načine distribucije hrane in vse svoje dejavnosti. Otvoritev trgovine pa je bila ob koncu zaokrožena s kmečko pojedino ter nastopom folklorne skupine Jurovčan in ansambla Klapovühi.

 

V prihodnjih dneh pa vas vabimo, da se nam pridružite tudi na predstavitvah drugih organizacij in projektov v okviru Dnevov odprtih vrat CAAP

 Koordinate:

Volkmerjev prehod 4
2000 Maribor
M: 040376202
E: info@caap.si

Spletna agencija Arhit